ÖGHMP potvrdio: Higijenski dozator za ruke Hagleitner-a pogodan je za bolničku upotrebu

Procjena dozatora za sredstvo za dezinfekciju i za sapun u peni

Zell am See, 11.12.2018. – Jedan dozator može da spasi život. Takođe dozator za sredstvo za dezinfekciju ruku i za sapun. U bolnicama dva dozatora su standardni inventar. Prema stručnjacima, okolo 80 procenta od svih infektivnih bolesti se predaju preko ruke.[1] To čini pitanje suštinskim i mnogo osetljivim. Jer klice mogu da se razvijaju i u unutrašnjosti dozatora i na taj način da rasprsnu uzročnike bolesti.

Šta ga čini bezopasnim? Kada higijenski dozator ne nosi rizik? ÖGHMP (Austrijsko društvo za higijenu, mikrobiologiju i preventivnu medicinu) proverava proučavanja tog pitanja. I izdaje ekspertize. I ono što je dokazano, smatra se pouzdanim. Proizvod bez sumnje može da se koristi u bolnici.

Na koliko higijenskih dozatora se to odnosi? Za koliko dozatora je ÖGHMP izradilo ekspertizu? 11. decembra 2018. bila su samo četiri dozatora. Dva od njih proizvodi Hagleitner: XIBU senseDISINFECT za sredstvo za dezinfekciju ruku i XIBU senseFOAM za sapun u peni.

Odgovorni službenici su izrazili svoju poziciju – sasvim zvanično: Oba dozatora Hagleitner-a se mogu bezuslovno koristiti u bolnicama i sanatorijumima, kao i u staračkim domovima i domovima za negu. – Osim toga pomenute ekspertize ÖGHMP-a izražavaju sasvim novo mišljenje. Jer u praksi oni dopunjuju direktivu[2] DGKH-a (Nemačkog društva za bolničku higijenu).

Direktiva DGKH-a zahteva: Dozatori za tečnost moraju biti pripremljeni – na svim stalnim delovima. To znači da se na uređaj i njegove komponente primeni 80 stepeni po Celzijusu za jedan minut i tako klice nemaju šansu.

Oba dozatora Hagleitner-a ne ispunjavaju taj zahtev. I nije im neophodno. Jer u tim dozatorima klice, takođe, nemaju šansu. Uređaji su zatvoreni u sebe i u osetljivim unutrašnjim područjima ništa ne može da pronikne u njih zahvaljujući patentovan sistem za izdavanje i dopunjavanje .

Izum na Hagleitner-a Hygiene u službi bezbednosti pacijenata.

 

Pitanja:

Hagleitner Hygiene International GmbH

Bernhard Peßenteiner

portparol za štampu

+43 5 0456-11303

bernhard.pessenteiner@hagleitner.at

http://www.hagleitner.com


_ftnref1>[1]Uporediti Federalni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA) u Nemačkoj.

_ftnref2>[2]Preporuka za zahteve ka dozatorima za sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku u medicinskim područjima