ÖGHMP potvrdio: Higijenski dozator za ruke Hagleitner-a pogodan je za bolničku upotrebu

Procjena dozatora za sredstvo za dezinfekciju i za sapun u pjeni

Zell am See, 11.12.2018. – Jedan dozator može spasiti život. Također dozator za sredstvo za dezinfekciju ruku i za sapun. U bolnicama dva dozatora su standardni inventar. Prema stručnjacima, okolo 80 procenata od svih infektivnih bolesti se predaju preko ruke.[1] To čini pitanje suštinskim i mnogo osjetljivim. Jer se klice mogu razvijati i u unutrašnjosti dozatora i na taj način rasprsnuti uzročnike bolesti.

Što ga čini bezopasnim? Kada higijenski dozator ne nosi rizik? ÖGHMP (Austrijsko društvo za higijenu, mikrobiologiju i preventivnu medicinu) provjerava proučavanja tog pitanja. I izdaje ekspertize. I ono što je dokazano, smatra se pouzdanim. Proizvod se bez sumnje može koristiti u bolnici.

Na koliko higijenskih dozatora se to odnosi? Za koliko dozatora je ÖGHMP izradilo ekspertizu? 11. decembra 2018. bila su samo četiri dozatora. Dva od njih proizvodi Hagleitner: XIBU senseDISINFECT za sredstvo za dezinfekciju ruku i XIBU senseFOAM za sapun u pjeni.

Odgovorni službenici su izrazili svoju poziciju – sasvim zvanično: Oba dozatora Hagleitner-a se mogu bezuslovno koristiti u bolnicama i sanatorijumima, kao i u staračkim domovima i domovima za njegu. – Osim toga pomenute ekspertize ÖGHMP-a izražavaju sasvim novo mišljenje. Jer u praksi oni dopunjuju direktivu[2] DGKH-a (Njemačkog društva za bolničku higijenu).

Direktiva DGKH-a zahtjeva: Dozatori za tečnost moraju biti pripremljeni – na svim stalnim dijelovima. To znači da se na uređaj i njegove komponente primijeni 80 stepeni po Celziju za jednu minutu i tako klice nemaju šansu.

Oba dozatora Hagleitner-a ne ispunjavaju taj zahtjev. I nije im neophodno. Jer u tim dozatorima klice, također, nemaju šansu. Uređaji su zatvoreni u sebe i u osjetljivim unutarnjim područjima ništa ne može proniknuti u njih zahvaljujući patentovanom sistemu za izdavanje i dopunjavanje .

Izum na Hagleitner-a Hygiene u službi sigurnosti pacijenata.

 

Pitanja:

Hagleitner Hygiene International GmbH

Bernhard Peßenteiner

portparol za štampu

+43 5 0456-11303

bernhard.pessenteiner@hagleitner.at

http://www.hagleitner.com


[1]Uporediti Federalni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA) u Njemačkoj.

[2]Preporuka za zahtjeve ka dozatorima za sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku u medicinskim područjima