Hagleitner Hygijene izbacuje mikro plastiku iz kozmetike

Bubreće abrazivne čestice za 35.000 litra abrazivnog sapuna godišnje

Zell am See  - Klipovi kukuruza su razdrobljeni, koštice maslina su samljevene; njihov zadatak: da odstrane prljavštinu sa ruku, upornu prljavštinu.

Od 01.01.2019. kozmetički proizvodi Hagleitner-a ne sadrže mikro plastiku. Ranije su se minijaturne plastične čestice nalazile u abrazivnom sapunu, kako bi bolje mogle odstraniti ulja, masnoću, boje, lakove, ljepila, prašinu i hrđu. Sada se na njihovom mjestu koriste prirodne alternative: Granulat od kukuruznih klipova i koštica od masline. Pri tom austrijski stručnjak za higijenu nikada ne koristi genetski modificirane izvore.

„Ovdje firme treba da služe za primjer“

Produkt menedžer Hagleitner-a Christian Aigner objašnjava to rješenje tako: „Abrazivni sapun je stvoren za ekstremne uslove – radionice, fabričke hale. Tu prljavština ne može da se ukloni bez abrazivnih čestica koje posle dospijevaju u prljavu vodu. U ogromni količinama.“

2018. g. austrijska higijenska firma je proizvela 35.000 litara abrazivnog sapuna u kome se je sadržalo oko 500 kg mikro plastičnih masa.

Christian Aigner kaže dalje: „Pretpostavlja se da je mikro plastična masa štetna po čovjeka i prirodu; konsekventno kozmetika Hagleitner-a nije ništa izgubila. Ovdje firme treba da služe za primjer.“

Priopćenje za javnost firme Hagleitner Hygijene – za Svjetski dan ekološkog obrazovanja (26. januara).

Upiti i kontakt:

Hagleitner Hygiene International GmbH
Bernhard Peßenteiner
portparol za štampu
+43 5 0456-11303
bernhard.pessenteiner@hagleitner.at
http://www.hagleitner.com